de la 50 RON
REZERVĂ

Turtita Fermecata

Râu Alb, Comuna Sălașu de Sus, Județul Hunedoara
Fără Scor

Vestit pentru

aluaturi cu maia: pâine, chifle, lipii, plăcinte, focaccia, pizza

Durata

1 h

Mărime Max Grup

Nelimitat

Limbi

Engleză

Descriere

Descoperă meșteșugul pâinii tradiționale și învață să plămădești aluatul ca pe vremuri !

Participă la atelierele noastre practice și petrece câteva ore în aer liber, învațând cum se dospește pâinea cu maia naturală – dar și alte bunătățuri pe care le poți face din același aluat. Integrează această activitate in programul zilnic, indiferent de cât de ocupat ai fi.

Află povestea bobului de grâu, din câmp până la pâinea noastră cea de toate zilele. Descoperă istoria cerealelor antice de la domesticirea lor și până la varietățile moderne. Învață despre tipurile de cuptoare pentru copt pâinea, de la cele folosite in antichitate, pana la cele de ultimă tehnologie.

Acest curs este conceput pentru brutarii amatori, cu sau fără experiență anterioară și este destinat celor ce doresc să învețe – teoretic şi practic, cum se face o pâine artizanală de casă, cu gust autentic.

Vom plămadi împreună un aluat de bază ce este extrem de versatil, vom pregăti și vom degusta diferite specialitați de panificație făcute cu acest tip de aluat. Vom coace aluatul gata dospit şi vom face din el pâine, lipii, pizza sau focaccia. În paralel, cât timp aceste preparate se coc în cuptor, voi explica formarea şi activarea “drojdiilor naturale“ precum şi beneficiile aduse de acestea organismului uman şi vom începe să pregătim aluatul.

Cursul dureaza intre 2 și 4 ore ( depinde cât de mult ne întindem la povești ) iar la sfarșitul lui, în afară de cunoștințele acumulate, veți rămâne cu aluatul pe care-l veți coace ulterior, un borcan din maiaua mea veche de 11 ani și pregatită cu făină din secară, suportul de curs și câteva ustensile care o să vă ajute la pregatirea aluatului.

La finalul acestui curs aplicat, veți fi capabil să:

– faceți și să păstrați o cutura de maia sănătoasă
– faceți o pâine de la a la z
– să integrați pâinea cu maia în programul unei zile obișnuite
– să cunoașteți, să vedeți și să simțiți diferențele dintre o pâine cu drojdie și una cu maia precum și beneficiile acesteia din urmă
– să lucrați cu un aluat umed
– să stiți mai multe despre tehnicile de panificație tradiționale
– să deosebiți diverse tipuri de făină – neagră, integrală, einkorn, spelta, secară

Putem organiza ateliere pentru copii sau adulți cu ocazia diferitelor evenimente (petreceri, tabere, team-buldings, etc.), pe diverse teme: Pâinea cu maia pentru oameni ocupați, Un aluat – mai multe produse: paine, pizza, chifle, lipii; Pizza acasa: secrete, stiluri, trucuri; Aluaturi foarte hidratate: Ciabatta & Focaccia;

Cateva cuvinte despre mine:

După ce între 1994 și 2010 am lucrat în industria ospitalității, în câteva hoteluri din București și pe vase de croazieră, sunt deja mai mult de 10 ani de cand m-am mutat impreună cu familia într-un sat din Țara Hațegului, unde incercăm să readucem la viață o gosodarie părăsită, de fapt niște ruine și o livadă.

Pasiunea mea este brutaria țărănească și de la sfârșitul lui 2009 am facut acasă, la nivel de hobby, peste 1000 de paini pentru familia mea, prieteni și vecini. Specificitatea pâinilor mele este dată de faptul că nu folosesc drojdie de bere, plămădind pâinile doar cu 3 ingrediente: făină, apă și sare.

Dorind să îmi perfecționez tehnicile, m-am inscris și am urmat cursurile de Brutărie organizate de catre Patronatul Român din industria de morărit și panificație – Rompan București, cursuri pe care le-am absolvit in 2010.

Tot in 2010, timp de 2 săptămâni, am lucrat ca voluntar intr-o brutărie țărănească din satul francez Saint-Julien de Jonzy, unde am plămădit și am copt la cuptor cu lemne, câte o suta de pâini pe zi, perfecționându-mi astfel tehnica de brutar. În toamna anului 2011, brutarul englez mi-a intors vizita și am plămădit impreună, pâine timp de o săptămână, la noi acasă.

Cu toate că nu am lucrat niciodată intr-un mediu formal in domeniul panificației (cu excepția perioadei de voluntariat in Franța ), pasiunea mea pentru arta brutăritului m-a determinat ca incepând din 2011 să organizez și să particip la mai multe ateliere și sesiuni de tehnici de brutarie artizanală,pe care le-am ținut in Timisoara, in comunitatea de la Stanciova (un sat cosmopolit de lângă Recaș), la București, la Cluj și la noi acasă. Cu majoritatea participanților continui sa tin legatura, cu unii am devenit prieteni și am bucuria să constat ce impact pozitiv a avut in viața lor să invețe să poată face o pâine bună acasă.

Tot in acești ani am avut ocazia să consiliez proprietarii a 2 brutării, una lângă Lugoj și una in București, brutării care produc pâine cu maia și să fac un stagiu de pregătire cu angajații restaurantului Samsara din Cluj.

La sfârșitul anului 2016, cu ocazia forumului Nyeleni care s-a ținut in Cluj, cu ajutorul voluntarilor din mai multe țări, am reușit să coacem aproape 800 de pâini in 4 zile, plămădite doar cu mâna, fara vreun utilaj ajutator iar in următorii ani, am asigurat toate produsele de panificație și patiserie servite la conferințele și intâlnirile asociației Eco Ruralis din Cluj și din țară

Din anul 2020, am fost coopat in cadrul echipei de profesori formatori ai școlii de bucătari vegetarieni Rawdia Academy

Începând din acest an, sunt prezent și in mediul online cu un curs despre aluaturile italiene, curs care se cheamă ‘Eatalia – gusturi și arome in farfuria ta” și care este accesibil oricui doreste sa invețe să facă pizza, focaccia sau ciabatta la el acasă.

Vezi Tot

Limbi

Engleză

Localizare

Râu Alb, Comuna Sălașu de Sus, Județul Hunedoara

Review-uri

0/5
Fără Scor
În baza a 0 review-uri
Excepțional
0
Superb
0
Bine
0
Mediu
0
Slab
0
Afișat de la 1 la 0 din 0 review-uri

Adaugă un review

De la 50 RON

Gazdă de încredere

Iulian D

Membru Localm din 2022