Dovada clară a faptului că aerul proaspăt, văile și-ntinderile smarald de apă pot face casă cât se poate de bună cu finesse-ul și la dolce vita. Pentru că viața bună și lumea satului nu trebuie musai să ia drumuri paralele. Nici poveste. Din mijlocul Văii Doftana, Complexul Atra se bucură deopotrivă de vecinătatea culmilor muntoase, a pășunilor alpine și de generozitatea satelor Tesila și Trăiesteni, sate în care prelucrarea lemnului, țesutul și brodatul sunt meșteșuguri la fel de vii astăzi, ca în secolele apuse.

Complexul Atra este pentru momentele de viață în care, pe bună dreptate, mai lași deoparte puțin orașul și-i lași pe alții să aibă grijă de starea ta de bine cu un serviabil: „Vă pot fi de folos, doamnă/domnule?”, răspuns în care tu îți manifești interesul de a degusta vinurile albe din meniu.

Se află la o oră jumate de capitală, în comuna prahoveană Valea Doftanei și își ține porțile deschise cu la fel de mult drag pentru călătorii de weekend, pentru dornicii unei zile luxoase petrecută în natură sau pentru cuplurile/familiile puse pe-o vacanță în toată regula.

Geamurile largi, tavan-podea, care dau spre pădure, terasele generoase și decorul încăperilor fac o trecere abia perceptibilă între „afară” și „înăuntru” și încă de la trecerea pragului constați că diferența dintre cele două stă mai degrabă în temperatură decât în altceva.

Aici vii dacă, în vreme ce-aștepți ora cinei și specialitățile bucătarului, obișnuiește să te cuprindă un chef nebun de urmărit trecerea vântului prin coroana copacilor sau reflexia teatrală a soarelui pe suprafața lacului. Aici vii dacă visezi la o pauză de la alimentele industrializate din supermarket și tânjești la gustul brânzeturilor cumpărate de la fermierii din zonă, al legumelor culese din mica vecinătate sau al fructelor și ciupercilor culese din pădurile înconjurătoare. Tot aici vii dacă ridici vinul la rang de artă și dacă-ți place să constați cu fiecare ocazie măiestria cu care vinul poate sublinia savoarea bucatelor.

În funcție de preferințe și personalitate, ai mai multe opțiuni de cazare la Atra, toate privind semețe înspre lacul Paltinu și înzestrate cu cele trebuincioase pentru a face caiac, ambele scufundate în liniștea satului: